piątek, 18 maja 2012

Święto Króla i truskawkowo-kokosowe szaleństwo.


17 Maja to Norweskie Święto Króla 
bardzo ciekawe, przesączone kolorami flagi narodowej. Najlepsze w tym święcie jest to że mamy kolejny przedłużony weekend :)

Dziś za to imprezujemy na urodzinach Szwagierki. Z tej okazji postanowiłam upichcić torcik truskawkowo - kokosowy :)




 

BISZKOPT:
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Jest to najlepszy przepis na biszkopt ! dostałam go od znajomej i nigdy nie będę piekła biszkoptu z innego przepisu - prosty, łatwy i zawsze wychodzi !
Żółtka oddzielamy od białek które ubijamy wraz z cukrem pudrem na sztywną pianę, następnie dodajemy żółtka, proszek do pieczenia i mąkę - lekko mieszamy składniki. 
Gdy masa stanie się jednolita przelewamy ciasto do formy (opcjonalnie można formę wyłożyć papierem do pieczenia) - pieczemy w 160 stopniach przez pół godziny.

Biszkopt wystudzić.


KREM:
  • 800 ml śmietanki kremówki (38%)
  • tabliczka czekolady (wybór czekolady dowolny ja używam ciemnej czekolady, bądź białej gdy krem ma mieć taki kolor)
  • 200 g wiórków kokosowych

Czekoladę rozpuścić z odrobiną śmietanki.
Pozostałą śmietanę ubić na sztywno, dodać rozpuszczoną, przestudzoną czekoladę i delikatnie wymieszać.
Dodać wiórki kokosowe, wymieszać.


Biszkopt przekroić na pół, nasączyć - ja nasączyłam zmiksowanymi mrożonymi truskawkami z mlekiem.
Następnie ułożyć połówki truskawek na całym biszkopcie i posypać wiórkami kokosowymi, posmarować kremem. Nakryć drugą połową biszkoptu i posmarować dokładnie pozostałym kremem.

Schłodzić.


 
Na koniec można posypać wiórkami, przyozdobić truskawkami lub uprażonymi płatkami migdałowymi.



9 komentarzy:

  1. Piękne zdjęcia ! Blog jeszcze dziewiczy - a już zapowiada się profesjonalnie ! Narobiłaś mi ochoty na truskawki;) Pozdrawiam;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Ależ proszę się nie krępować :D

      Usuń
  3. Tort truskawkowy pyszności i do tego kokosy :)
    a za oknem zima a tutaj już lato :)
    jak tylko pojawią się truskawki to wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę że mamy akuratną porę roku na ten tort :) Truskawki są świeżutkie, a nie ma nic lepszego do kawy na spotkaniu z przyjaciółki jak kawałek pysznego letniego tortu ;)

      Usuń
  4. ślicznie wygląda na pewno tort był pyszny

    OdpowiedzUsuń
  5. Och, już tęskno za latem, nawet wiadro śliwek nie powstrzyma tej tęsknoty:)

    OdpowiedzUsuń

Byłabym wdzięczna za pozostawienie opini ^^