środa, 7 sierpnia 2013

Ciasteczkowe szaleństwo....

Witam Kochani Blogowicze :)
Jak minął Wam weekend? dziś bliżej do kolejnego weekendu niż do minionego, ale nie miałam kiedy przysiąść do laptopa ;)


 Mój weekend zaplanowany był na leśne wycieczki, jednakże nie mam w zwyczaju sprawdzać prognozy pogody - i tak jak od miesiąca piękne słoneczko ogrzewało nam serca to w weekend lunął deszcz że przez okna nic widać nie było! 
Moje plany poszły same w las... a ja zajęłam się odłożonymi na nigdy projektami które aż wołały o pomstę do nieba, przygotowałam ciasto na niedzielny chlebek i upiekłam pyszne zwierzaczkowe ciasteczka :)


Przepis nie należy do najprostszych, a nawet można powiedzieć że jest czasochłonny... nie mam idealnego przepisu na ciastka, nadal poszukuję prostego i szybkiego sposobu na tą pyszną i słodką przekąskę :) Jeżeli macie jakiekolwiek pomysły, albo przepisy to ja bardzo proszę!

Bierzmy się do pracy! potrzebne nam będą:
  • 60 dag mąki
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżka zmielonych goździków
  • 2 jajka
  • 1 łyżka miodu
  • 1 białko
  • 1 łyżka cukru pudru
  • opcjonalnie: garść obranych ze skórki migdałów

Sposób przyrządzenia:

W małym garnuszku rozpuszczamy miód, musimy go zagotować razem z goździkami i odstawiamy do ostudzenia. Przesiewamy mąkę do miski, dodajemy miód, całe jajka i masło - wyrabiamy ciasto. Ciężko go się wyrabia, aż ręce bolą... Następnie rozwałkowujemy ciasto na grubość ok centymetra. I teraz najlepsze - wykrajamy ciastka :)
Mój zbiór foremek nie jest zbyt imponujący, składa się zaledwie z kilku sztuk...
(nie mam nawet świątecznych foremek...) moja ulubiona foremka to pies pasterski - dostałam ją kiedyś w sklepie zoologicznym na promocji karmy dla psiaków ;)

Lubie również moją foremkę łosia super ktosia - jednak nie jest ona jakimś super odkryciem bo można ją kupić w każdej Ikei ;)


Kiedyś oglądając program Nigelli właśnie o pieczeniu ciastek - Nigella wyciągnęła wielką walizę pełną różnych, najciekawszych foremek - zapragnęłam mieć własną taką walizkę :) i kiedyś będę miała hihi

Wracając do ciastek - jeżeli zdecydujecie się dodać migdały to na wykrojone ciastka układamy połówki migdałków :)
Pieczemy na złoty kolor, około 15 minut w temperaturze 180 stopni. 
Po ostygnięciu możemy posmarować ciastka białkiem wymieszanym z jedną łyżką cukru pudru i jeszcze raz wstawiamy do piekarnika, aby powstał lukier.

Pierwsza blacha - psiaczki, psiaczki ! ! !


Kolejna blacha - cały zwierzyniec :)


Pomęczę Was jeszcze kilkoma fotkami gotowych zwierzaczków:




Yourii i Fiordy...

77 komentarzy:

  1. Fajne :)) Podoba mi się piesek:))

    OdpowiedzUsuń
  2. domowe ciasteczka to najlepsze ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. święta prawda :) i jaki ubaw przy pieczeniu :)

      Usuń
  3. z ciastkami tak jest, że trzeba się narobić, ale formy za to boskie:)
    Blog o życiu & podróżach
    Blog o gotowaniu

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. ja również :) obydwa bardzo ciekawe blogi prowadzisz :)

      Usuń
  5. Psy jak żywe:)też szukam przepisu,bo foremki bezużytecznie leżą w szafce-może Twój wypróbuję:)?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ależ proszę :) od razu mięśnie rąk sobie wyrobisz hehehe... ale warto bo smakują obłędnie!

      Usuń
  6. Od razu przyszło wspomnienie świąt - renifer, cynamon, goździki i migdały. Mmm, rozmarzyłam się, choć kocham lato!

    OdpowiedzUsuń
  7. Mam te same foremki renifery wymiatają. ciacha zrobiłaś boskie od razu bym je zjadła :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Renifer (jak dla mnie to Łoś super ktoś ^^) to najlepszy produkt w ikei :D
    Dziękuję wszystkim za miłe komentarze :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ślimak uwiódł moje serce;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Śliczne! Lubię takie korzenne smaki :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. hehehe, jakie fajne, mojemu chrześniakowi by się bardzo spodobały ;D

    OdpowiedzUsuń
  12. Piękne ciasteczka! Ja też mam takie same foremki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to chyba najpopularniejsze foremki ;) ikea rzuciła towar i teraz każdy je ma :D

      Usuń
  13. ale urocze ciasteczka i te foremki sa boskie!

    OdpowiedzUsuń
  14. cudne te twoje zwierzaczki:) mniammm

    OdpowiedzUsuń
  15. Schrupałabym te przesympatyczne zwierzaki:) W weekend nie pamiętam co robiłam, ale raczej nic godnego zapamiętania;)

    OdpowiedzUsuń
  16. ale uroczo wyglądają:D a ja czekam już na długi weekend:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. długi weekend? a kiedy takowy jest? czy po prostu zaczynasz urlopować ? :)

      Usuń
  17. Sandra 15 mamy święto więc jest wolne, piątek jak sobie weźmiesz no i sobota , niedziela stąd długi weekend prawda Aniu ? :)

    a ciasteczka pierwsza klasa :D

    a ja widzę liska ! ;)

    a Nitkę masz ?, całujemy ;*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. aaaa.... :D tak to jest jak się ma norweski kalendarz ;p omijają mnie takie święta :) a Ty Monia co masz w planach? ;)

      nie mam kociaka :( ale wszystko nadrobię ;) niedługo będę w Polsce także zaopatrzę się w nowe fikuśne foremeczki, kilka już na necie zamówiłam i czekają na odbiór u mamy :)

      Usuń
  18. Warto poświęcić trochę czasu, żeby potem zajadać się takimi ciasteczkami :) Wspomniałaś o tym odcinku z Nigellą, w którym pokazuje ona swoją skrzynię ze skarbami. Też go widziałam i również strasznie jej pozazdrościłam. Może kiedyś dorobimy się takich skrzyń. Ja już mam niezły zaczątek :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja na razie swoją "wielką" kolekcję trzymam w jednym małym pudełeczku ;) ale też mam nadzieje powiększyć swoją kolekcję o mega ciekawe foremki! a teraz na rynku jest naprawdę duży wybór najfikuśniejszych kształtów :)

      Usuń
  19. Reniferki - to już jak na święta :)

    OdpowiedzUsuń
  20. jakie fajne te psie foremki - muszę zdobyć do mojej zwierzęcej kolekcji :)

    OdpowiedzUsuń
  21. wyglądają rewelacyjnie,ślinka cieknie ;)

    OdpowiedzUsuń
  22. Renifery podobają mi się najbardziej! Ha! :) Mogę polecić przepis na ciasteczka z czekoladą, orzechami i rodzynkami, bardzo mi smakują :) Przepis na moim blogu ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ooo... to lecę do Ciebie po ten przepis! dzięki wielkie ! :)

      Usuń
  23. Ale bym sobie zjadła;o omomomom;D

    OdpowiedzUsuń
  24. ciekawe ciasteczka mój maluszek skakał by z radości

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a jaką frajdę by miał przy pomaganiu mamie w ich przyrządzeniu :D

      Usuń
  25. U mnie mały konkurs w formie rozdania. Trzeba odpowiedzieć na jedno, krótkie pytanko. Zapraszam Cię serdecznie do wzięcia udziału ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pewnie już po ptakach - dopiero przeczytałam Twój wpis... ale zaraz wpadnę zobaczyć co u Ciebie słychać ;)

      Usuń
  26. Wiem, że się powtarzam, ale foremki cudne :)

    OdpowiedzUsuń
  27. pogoda uwielbia płatać nam figle, w tygodnie słonecznie, a w weekendy deszcz :-(

    OdpowiedzUsuń
  28. Z domową konfiturą byłyby idealne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. co do konfitury to szykuję wpis o dżemie z aronii :D muszę tylko słoiczki podpisać i "obfocić" hehe

      Usuń
  29. Mam na imię Michał i reprezentuję BLOGOWSKAZ, serwis promujący bloggerów w SocialMedia. Czarny Szczur polecił nam Twój blog, liczymy że skusisz się na błyskawiczna promocję.

    Odwiedź stronę http://blogowskaz.org, aby uzyskać więcej informacji kliknij tu

    "Z doświadczenia wiemy, że próby promocji na facebook'u mogą być czasami bardzo trudne. Potrzebujemy ludzi którzy będą klikać "Lubię to", co nie zawsze przynosi oczekiwane rezultaty. Niejednokrotnie samodzielny proces promocji w internecie może okazać się kłopotliwy i czasochłonny. Kampanie marketingowe w internecie mogą okazać się bardzo drogie, często nie potrafimy panować nad procesem, za który płacimy. Skąd więc mamy mieć pewność, że to działa? Na szczęście jest proste i darmowe rozwiązanie. Działasz szybko, skutecznie i posiadasz pełną kontrolę nad swoją popularnością. Uwierz, to się opłaca. "

    Michał Pudełko
    specjalista ds. marketingu
    Portal Blogowskaz



    OdpowiedzUsuń
  30. Dzień dobry, jestem zainteresowana współpracą z Pani blogiem, proszę o kontakt:) wspolpraca@armadeo.pl

    OdpowiedzUsuń
  31. A Ty już zrezygnowałaś z kucharzenia i chwalenia się tym na blogu? ;> z chęcią pooglądałabym inne Twoje wpisy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kuchcikuję ;) folder na moim laptopie zapełnił się różnymi fotografiami z różnymi daniami, ale jakoś ostatnio czasu mi brakuje na wszystko ;)

      Usuń
  32. Dzień dobry,
    Uprzejmie proszę o przekazanie kontaktowego adresu e-mail i bloga którego dotyczy wiadomość na kontakt@blog-media.pl. W najbliższym czasie chciałabym przedstawić możliwość współpracy.
    pozdrawiam serdecznie

    Magda

    OdpowiedzUsuń
  33. Odpowiedzi
    1. I like this post, enjoyed this one regards for putting up.
      jeux de gratuit

      Usuń
    2. Wiem przepraszam.... ale nadrobię ;)

      Usuń
  34. Jestem zakochana w fiordach. Bardzo lubię Twój blog. Dodaję z chęcią to miejsce do moich ulubionych w agregatorze blogów: http://turystyczne-blogi-w-sieci.blogspot.com/.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) mnie również Skandynawia fascynuje - każdego dnia wydaje mi się piękniejsza !

      Usuń
  35. Gdzie u nas w Polsce możemy dostać takie foremki w kształcie reniferów i innych zwierzątek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w ikei :D te foremki wydaje mi sie że są towarem sezonowym i przed świętami można je dostać, ale... mogę się mylić ;)

      Usuń
  36. Hej Kochani! bardzo Was przepraszam za zwłokę w moim kuchikowaniu ;) jeszcze dziś ukarze się nowa notka :D

    OdpowiedzUsuń
  37. Cześć :) super blog i niesamowite przepisy:) z przyjemnością będę ich próbowała:) zapraszam do mnie do obserwowania:) http://agaslodziak.blogspot.com/ :) pozdrawiam Agata:)

    OdpowiedzUsuń
  38. świetny zwierzyniec:) bardzo ciekawy blog, obserwuje:)

    OdpowiedzUsuń
  39. wyglądają cudnie te ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  40. super ciastka, gdzie się kupuje takie fajne foremki?

    OdpowiedzUsuń
  41. Pyszny pomysł! :) Chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  42. Ciasteczka na zdjęciach prezentują się wyśmienicie!

    OdpowiedzUsuń
  43. Koniecznie daj znać skąd masz takie świetne foremki :)

    OdpowiedzUsuń
  44. ajć, aż mi ślinka pociekła tak apetycznie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  45. Byloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.

    Ptitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.

    Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
    http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form

    lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.

    Pozdrawiam

    Camelia
    Petitchef.pl

    OdpowiedzUsuń
  46. Great article. I read this article properly. This is one of the best posts. Thanks sharing this article
    Redbubble,Spreadshirt uk,teefury coupon,t shirt hell,threadless us
    Teespring coupon,Teepublic coupon,80stees coupon codes

    OdpowiedzUsuń

Byłabym wdzięczna za pozostawienie opini ^^