czwartek, 1 sierpnia 2013

Yourkowe rogaliki...

Rogaliki, pierożki... 
każdy może nazwać je jak chce ;)
Miały być rogaliki ale wyglądem bardziej przypominają pierożki. Przepis z "Kuchni Polskiej" trochę zmodyfikowany. Pierwszy raz upiekłam je jakiś rok temu, ale od tamtej pory wychodzą mi coraz lepsze i w coraz to innych mniej lub bardziej rogalikowych kształtach ;)

Zdjęcia które Wam prezentuję są z mojego pierwszego razu.

Co będzie nam potrzebne:
  • 1/2 kg mąki
  • 1 kostka masła
  • 1 jajko
  • 1 zółtko
  • 5 dag drożdzy
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki mleka
Nadzienie:
  • to już zależy od waszej fantazji - mogą być jakiekolwiek powidła, drzemy albo cząstki ulubionych owoców. Można również dodać ser ;)

Sposób przyrządzenia :

Przesiewamy mąkę, dodajemy tłuszcz i jajko po czym siekamy na piasek.
Do letniego mleka dodajemy drożdże, cukier i szczyptę soli, mieszamy i wlewamy do mąki.

Ciasto zagniatamy formując kulę którą wkładamy do naczynia z zimną wodą, gdy kula wypłynie przekładamy ją na stolncę wysypaną mąką.


Dla wygody dzielimy na dwie części, rozwałkować na grubość 1 centymetra i dzielimy na 8 części. Nakładamy nadzienie i formujemy rogaliki, albo co nam tam do głowy przyjdzie hehehe....
Zostawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut, smarujemy rozbełtanym żółtkiem wymieszanym z wodą, wstawiamy do gorącego piekarnika i pieczemy ok 20 - 25 minut w temperaturze 180 stopni.

Można posypać cukrem pudrem ;)


Rogaliki są wyśmienite, nawet te moje pierwsze były zjadliwe i szybko zniknęły ze stołu :)

Żeby zabrać sobie do pracy musiałam odłożyć i schować przed łasuchami ;)

Z całego serca mogę Wam ten przepis polecić, jest sprawdzony, dość łatwy w przyrządzeniu i naprawdę pobudza kubki smakowe... a jak idealnie smakują z poranną kawą w towarzystwie psiapsiółek ;)





Yourii i Fiordy

29 komentarzy:

  1. Weszłam, bo zobaczyłam znajome mleko! :) Pozdrawiam z Drammen! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o proszę :) jaki zbieg okoliczności, ja ślę pozdrowienia z Oslo... szkoda że nie mieszkasz bliżej ;)

      Usuń
  2. Jestem pod wrażeniem :)
    Zarówno wpisu, że go zrobiłaś jak i rogalików
    ja jestem noga jeżeli chodzi o takie wypieki
    ale Twoje prezentują się na prawdę pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w końcu obiecałam wziąć się za bloga, prawda? ;) trochę mi to zajęło nie będę przypominała ile hehehe...
      Ja za to bardziej odnajduje się w takich kuchennych wariacjach ;)

      Mam nadzieje że nas odwiedzicie To Was ugoszczę takimi oto wypiekami ;)

      Usuń
    2. jestem jak najbardziej za ! :)

      Usuń
    3. Trzymam za słowo ! :>

      Usuń
  3. można napiec sporą porcję, zapakować jako przekąskę dla dzieciaków na spacer. Fajny przepisik

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokładnie :) idealne na wycieczki albo pikniki :)

      Usuń
  4. świetne:) i na wycieczkę i do pracy jako przekąska:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jako słodka przekąska, można dodać sera jako nadzienie i już będzie bardziej wartościowy posiłek ;)

      Usuń
  5. bardzo fajne rogaliki!:))

    OdpowiedzUsuń
  6. ale apetycznie wyglądają *___*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak na pierwszy raz odnoszę podobne wrażenie :) dodam że w smaku także były doskonałe ^^

      Usuń
  7. lubię takie maślane ciasteczka , cudne zdjęcia

    OdpowiedzUsuń
  8. rogaliki wyglądają bardzo zachęcająco :) muszę kiedyś spróbować takich :D pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  9. Prezentują się pyszniutko:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyglądają bardzo smakowicie, aż zgłodniałam :))

    OdpowiedzUsuń
  11. to ja poproszę nadziane serkiem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie ma sprawy :D pyszne są z białym serem wymieszanym z rodzynkami! mniam :)

      Usuń
  12. Ależ ślinka mi cieknie na myśl o takich pierożkach!

    OdpowiedzUsuń

Byłabym wdzięczna za pozostawienie opini ^^